Vsako leto tretji petek v oktobru obeležujemo dan razvojno jezikovne motnje. Tokrat je to petek, 20. oktober 2023.

Govorno-jezikovna motnja (RJM) je kompleksen izraz, ki se nanaša na številne težave v komunikaciji in jezikovnih spretnostih. To stanje zajema motnje govora, jezika in komunikacije, ki se lahko pojavijo v otroštvu ali kasneje v življenju. Med glavnimi značilnostmi govorno-jezikovne motnje so težave z izražanjem in razumevanjem jezika, težave pri izgovarjavi besed, neustrezna uporaba slovnice in besednjaka, ter omejeni komunikacijski veščine. To motnjo lahko povzročijo genetski dejavniki, nevrološke okvare, poškodbe možganov, ali pa se pojavijo brez znanih vzrokov. RJM je zelo pogosta motnja, ki jo v povprečju imata dva od 30 učencev, je pa zelo slabo poznana, zato je prav, da ji namenimo več pozornosti in da otroke/odrasle z RJM prepoznamo in prilagodimo svojo komunikacijo njihovim potrebam.

Z namenom obeležitve dneva sta logopedinji, zaposleni na OŠ IV Murska Sobota, Katja Benko in Maja Cigüt, pripravili nekaj dejstev o razvojno jezikovni motnji in nekaj priporočil za delo s temi otroki.

Več o razvojno jezikovni motnji lahko prisluhnete v oddaji Jezi, kajne? in oddaji na Murskem valu, kjer so gostili logopedinjo Majo Cigüt.

Kaj je razvojno jezikovna motnja? (prispevek na Valu 202)

Prispevek na Murskem valu (logopedinja Maja Cigüt)

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost